Csokoládé fondant, avagy láva süti

Ez az egyik legegyszerűbb recept, amit valaha készítettem, szinte minden 10 dkg benne. A tészta fagyasztható, 24 órán keresztül hűthető, és azonnal is elkészíthető ez a mennyei láva süti.

Hozzávalók 4 főre:

10 dkg jó minőségű étcsokoládé

10 dkg vaj + a kenéshez

10 dkg cukor

2 tojás

2 tojás sárgája

10 dkg liszt

csipet só

liszt vagy kakaó a szóráshoz

 

Elkészítés:

Ha azonnal elkészítjük, melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra.

Vajazzuk ki a formákat, és szórjuk meg liszttel és/vagy kakaóporral, majd felhasználásig tegyük a hűtőbe.

Olvasszuk meg együtt a vajat és a csokoládét, majd keverjük homogénre és tegyük félre. A tojásokat és a tojássárgákat a cukorral együtt verjük krémesre robotgéppel, vagy kézi habverővel, amíg duplájára nem nő és ki nem világosodik. Szitáljuk hozzá a lisztet, és forgassuk össze, majd a csokoládés vajat is apránként keverjük hozzá. Porciózzuk az előkészített formákba, és süssük 15 percig.  Vágjuk körbe éles késsel, és borítsuk a tányérra, amit előzőleg dekoráltunk eper vagy málna lekvárral, vagy szósszal. Szórjuk meg kevés kakaóval és azonnal tálaljuk.

Ha nem azonnal sütjük, akkor a kiporciózott krémet gondosan fedjük le, és tegyük a fagyasztóba: ekkor a sütési idő kb. 21 perc. Ha maximum 24 órára a hűtőbe tesszük, akkor 18-19 perc kell ahhoz, hogy belül még valóban folyós maradjon.

láva süti

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -