Fehér spárgakrémleves vajas galuskával

Tavasz, fehér, tisztaság, megújulás, kevés zsírral, és minimális szénhidráttal. Ez a leves alig macerásabb, mint egy átlagos krémleves, de mennyire megéri az az egy extra lépés! A hozzávalók száma megdöbbentően kevés, az íze pedig tömény spárga... Azért idebiggyesztem a vajgaluska receptjét is, ha a szénhidrát mégis hiányozna.

Hozzávalók 4 személyre: 

A leveshez:

1 kg fehér spárga alaposan megmosva

5 dl tej

5 dl víz

só, fehérbors

A galuskához:

1  tojás

6 dkg liszt

2 dkg vaj

csipet só

 

Elkészítés:

Először egy spárga alaplevet készítünk: a spárgák fás végeit letörjük és egy lábosba dobjuk. A spárgákat egészen a fejükig meghámozzuk, majd a héjakat is a lábosba dobjuk, és felöntjük a tej és a víz keverékével. Felforraljuk, majd félig lefedve, alacsony lángon a fás szár lehetőségeihez mérten puhára főzzük a szárakat. Közben a spárgák fejét levágjuk és félretesszük, a szárakat pedig feldaraboljuk. Ha kész a tejes alaplevünk, botmixerrel vagy turmixban turmixoljuk, majd egy textilpelenka segítségével szűrőben átszűrjük és kinyomkodjuk. Ebbe a tejes alaplébe – amit szándékosan nem ízesítettünk – tesszük fel főni a feldarabolt szárakat és sózzuk, borsozzuk. Ha megpuhultak, kb. 10 perc alatt, akkor így is turmixoljuk, és így már átszűrni se kell, de természetesen lehet. Újra visszatesszük a lángra, hozzáadjuk a spárgafejeket, és 2-3 perc alatt puhára, de még roppanósra főzzük. Ebben az utolsó fázisban szaggassuk bele az alapanyagokból puha masszává kevert vajas galuskát is, aminek szintén az a pár perc kell csak, amennyi idő alatt megfő a spárgafej.

Tipp: A galuskát kiskanállal, vagy vágódeszkáról késsel is szaggathatjuk.

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -