Grillezettdinnye-saláta savanyított retekkel

Ez a saláta az a kategória, hogy azok is szívesen megeszik, akik kifejezetten ódzkodnak az „egészséges” és a „saláta” szavaktól, mert elképesztően komplex ízvilágú, a textúrái is változatosak, és egyszerűen oltári finom, főleg, ha faszenes grillezésre is van mód.

Hozzávalók 6 személyre:

A savanyított retekhez:

1 dl almaecet

1½ ek. cukor

1 ek. só

1 csomó retek (kb. 5 db), félbe-negyedbe vágva

A salátához:

3 vastag szelet görögdinnye, héj nélkül, összesen 18 háromszögre vágva

9 ek. olívaolaj

2 lime leve

1 ek. méz

só, bors

5 dkg rukkola vagy valamilyen salátakeverék

5–10 dkg kecskesajt vagy feta (a feta sósabb és tömörebb, használjuk ízlés szerint)

4 ek. hámozott, pörkölt, sózott tökmag

Elkészítés:

A savanyított retekhez összekeverjük az ecetet a cukorral és a sóval, majd belekeverjük a retket, és félretesszük legalább 15 percre, de 1 óránál nem többre. Közben felhevítünk egy grillserpenyőt a legmagasabb fokozaton, vagy beizzítjuk a kis faszenes grillt, és a görögdinnyét összeforgatjuk 1 ek. olajjal.
A dinnyét oldalanként 2-2 perc alatt, mozgatás nélkül „csíkosra” grillezzük, majd félretesszük hűlni.
A maradék olajat, a lime-levet és a mézet a sóval és a borssal alaposan összekeverjük vagy összerázzuk. Egy nagy tányéron elrendezzük a salátát, ráhelyezzük a dinnyeszeleteket, megszórjuk a morzsolt sajttal, és meglocsoljuk az öntettel. A tökmaggal megszórva tálaljuk.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -