Arany leves – Karfiolkrémleves kurkumával, kesudióval

Ugyehogy ugye, amikor az aranyeső megjelenik a kertekben, a piacon? Nem, nekem nem a medvehagyma, hanem az aranyeső a tavasz, addig is, arany leves, ami még vegán is: karfiolkrémleves.

Hozzávalók 6 főre:

2 evőkanál olívaolaj

1 vöröshagyma apróra vágva

2 gerezd fokhagyma összezúzva

1 nagyobb fej karfiol

15 dkg kesudió

1 evőkanál őrölt kurkuma

2 teskanál só

1 – 1 ½ l víz

½ citrom leve

 

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, minél kisebbre, annál gyorsabban fő, de nem kell túl kicsire, a kesudiónak is kell idő, hogy megpuhuljon. Egy mély lábosban hevítsünk olívaolajat, és dobjuk rá a felaprított hagymát. Pároljuk üvegesre, majd mehet rá a fokhagyma és a kurkuma. Ha érezzük az illatát, hozzáadhatjuk a karfiolt és a kesudiót is, majd gyakran kevergetve kb. 5 percig pirítsuk. Ezután öntsük fel először 1 l vízzel, fedjük le, és alacsony lángon főzzünk mindent puhára. Ez a kesudió miatt lehet akár fél óra is. Sózzuk, majd turmixoljuk simára. Ha túl sűrű, mehet hozzá még víz, és mindenképpen kóstoljuk meg, hogy elég sós-e. A tetejére mehet egy kevés pirított csicseriborsó, vagy bármilyen pirított mag, és pár csepp olajjal pedig gyönyörűen tudunk dekorálni (leturmixolt petrezselyem/bazsalikom és olíva olaj).

karfiolkrémleves

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -