5 húsvéti recept, sonka nélkül

A húsvét a legjelentősebb keresztény ünnep, ám a húsvét időszaka ettől függetlenül is a legkedveltebb szakasza az évnek – egyszerűen az évszakváltással együtt járó zöldülésnek, frissülésnek köszönhetően. Ezért mi is minél több ress zöldséget, friss alapanyagot ajánlunk az ünnepi asztalra.

Rendhagyó tojáskrém

A tojás az újjászületés szimbóluma, ráadásul kompakt, tápláló élelmiszer is. Ha a megfelelő forrásból szerezzük be, még etikus és fenntartható is lehet. A klasszikus tojáskrém egy igazán tavaszias, könnyű változatával indítjuk válogatásunkat, ami az édeskömény izgalmas íze mellett jó kis roppanós textúrával gazdagítja a fogást. Persze akkor sem átkozunk ki senkit, ha a nagy ünnepi készülődés közepette a receptben írt házi majonézt boltival helyettesíti. RECEPT

Zöld és piros

A hagyományok szerint a spenót is a húsvét egyik hivatalos alapanyaga, bár tapasztalataink szerint ezt ma már aránylag kevesen veszik figyelembe. A szokásos főzelék helyett mi most inkább egy salátát ajánlunk, ami színeivel és ízeivel méltó párja lehet a sonkának, a tojásnak. Ráadásul a málnának és a spenótnak köszönhetően tele van vitaminokkal és rosttal, amelyek az ünnepi étkezések idején amúgy is hiányoznak, úgyhogy érdemes ebből a salátából minél többet fogyasztani. RECEPT

Hidegen-melegen

A húsvét egyik nagy előnye, hogy svédasztalos stílusban is megoldható az étkezés, kicsit informálisabb, mint mondjuk a karácsony. Így aztán nyugodtan előre dolgozhatunk, és hideg fogásokkal turbózhatjuk a kínálatot. Mint például ez a húsos-zöldséges pite, ami egy-két nappal később – a pitékre jellemző módon – talán még finomabb, mint frissen. RECEPT

Konyakos-fügés

A hidegen kínálható, két nappal később még jobb ízű fogások sorát bővíti válogatásunk következő szereplője is, ez az erős francia hatást mutató vadnyúlpástétom is. Tekintettel arra, hogy fügét is tartalmaz, különösen kedves a szívünknek, de alapjában véve nem ezért ajánljuk, hanem mert tartalmas és izgalmas fogás, tökéletes az ünnepi asztalra. RECEPT

Végül bárány

Ha valaki aggódott volna, hogy a bárányt kihagyjuk, most megnyugodhat, természetesen eszünkbe sem jutott ilyesmi. Persze a leírás szerint grillen az igazi, de ha húsvét környékén erre se időnk, se energiánk, nyugodtan elkészíthetjük a tűzhelyen is, grillserpenyőben vagy a sütő grillezőjével. A füstölt só kellemesen pótolhatja a szabadtéri ízeket, a spárgabab pedig remekül helyettesíthető ceruzababbal. A bárány viszont marad! RECEPT

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -