Stílusosan és ötletesen

Szakadj el a kliséktől, az előre elkészített szendvicsektől és az unalmas aprósüteményektől. Jöhetnek az ötletek, a street food inspirálta egyedi megoldások. Mit szólsz például néhány saját tervezésű hot doghoz? Nem, szó sincs unalmas virsli-mustár kombóról, inkább vedd elő a csevapot húsimádóknak, valamilyen jól süthető zöldséget vegetáriánus barátaidnak, és máris készülhetsz két menő variációval.

Ha már beleélted magad, és máris a konyha felé vennéd az irányt, még olvass tovább. Nem akarunk ünneprontók lenni, de a pozitív élmények mellett lehetnek bizony negatívak is, ha nem vagyunk elővigyázatosak. Az órákon át a napon aszalódó ételeknek nemcsak a látványa kiábrándító, de könnyen lehet gyomorrontás is a vidámkodás vége. Az ötletes receptek mellett nem árt betartani néhány szabályt, hogy igazán jól sikerüljön a piknik.

Hűteni…

Nagy melegben nemcsak az italokat, de a szendvicseket, mártogatósokat is érdemes behűteni. Számolj úgy, hogy a húsokat, tejtermékeket tartalmazó ételek két óránál többet ne legyenek hűtés nélkül. (Jó tudni, hogy az élelmes kis baktériumok 26 fok fölött már igazán virgoncak, bármikor összehoznak nekünk egy jó kis hasmenéses bulit…) Macerásnak tűnhet a hűtőtáska (mennyivel romantikusabb a fonott kosár…), de megéri levinni a strandra vagy a parkba. Az otthoni pikniknél természetesen egyszerű a hűtőre bízni mindent, és ilyenkor azért az ételekkel is könnyebb dolgod van, hiszen akár egy sült csirkét is megtehetsz piknikfogásnak. Kirándulásnál viszont eleve úgy csomagolj, hogy az ételek bírják a több órás túrát.

… vagy nem hűteni?

Sok olyan, piknikbarát étel van, amelyeket nem szükséges hűteni. Itt ne gondolj semmi bonyolultra, maradj inkább az alapoknál. Különféle gyümölcsök és zöldségek: szőlő, dinnye, barack, szilva, kígyóuborka, koktélparadicsom, avokádó, újhagyma – ezeket egy napra akár hűtés nélkül is magadnál tarthatod. Mielőtt bedobozolod a nyers zöldségeket és gyümölcsöket, alaposan mosd meg és töröld szárazra mindet, így később akár salátához, akár szendvicsek mellé is kínálhatod. A kukoricáról külön is tegyünk említést: nemcsak azért csodálatos, mert kivétel nélkül minden gyerek imádja, hanem azért is, mert főzve, de sütve is elkészítheted otthon, és magaddal viheted, bírni fogja az utat. A sütőben sült változata pedig egészen új, izgalmas ízekkel gazdagítja a pikniket.

Piknikbarát minden olyan étel, ami szárított, sózott, aszalt. Jöhetnek a házi müzliszeletek, zabszeletek, gyümölcs- vagy zöldség csipszek, és jó sok olajos mag. Ezek amúgy is jó szolgálatot tesznek, hiszen megbízható szénhidrátforrások, az izgő-mozgó és mindig éhes gyerekseregnek.

Ha nem előre megsütött, megfőzött ételekben gondolkodunk, hanem inkább sok izgalmas és egyszerű, jól szállítható alapanyagból állítjuk össze a piknikcsomagot, akkor jöhetnek az érlelt sajtok, például egy darab parmezán vagy gouda, valamint a levegőn szárított sonka és a különféle sózott húsok. Bármit is viszel magaddal, ellenőrizd a termék csomagolását, és ha csak teheted, hidegen tárold.

Csomagolj okosan!

A jól bekészített hűtőtáska mellett mindig legyen nálad jó sok folyadék, elsősorban víz, gyerekeknek szörp vagy limonádé. Felnőtteknek néhány palack jól behűtött sör vagy bor és hozzá szóda. Forró nyári napokon érdemes úgy tervezni, hogy a vizes palackokat fagyott állapotban szállítsuk – így még akkor is hűvösek maradnak, ha órákon át hozzájuk sem nyúlunk.

Mindent eltettél?

Gondold át, hogy ha előkészítve viszed az ételeket, milyen egyéb eszközöket használnál ott a tálaláshoz: zöldséghámozóra, néhány késre és villára, papírtányérokra, papírpoharakra, bornyitóra, szalvétára és nedves törlőkendőre, valamint néhány szemeteszsákra is szükséged lesz. És akkor aztán tényleg jöhet az önfeledt viháncolás…

Még nincs értékelve.

Kérjük, értékeljen