5 + 1 recept sütőtökből, minden igényre

Olcsó, egészséges, nem hizlal, finom, és sokáig eltartható – ha ez nem lenne elég, a sütőtök még az esetek többségében magyar is. Ha a piacon vesszük, termelőtől, jó eséllyel az 50 kilométeres elvárásnak is megfelel, úgyhogy gyakorlatilag ez a tökéletes őszi–téli zöldség. Az már csak hab a tortán, hogy édesen és sósan is ugyanolyan jó.

A folyékony

Leves nélkül nincs receptválogatás, és egyébként is, talán ez az egyik legkönnyebben eladható sütőtökös opció. Persze élénk színe mindenképpen elárulja, de fűszeresen általában azok is szeretik, akiknek a sima sült tök túl édeskés. Borssal és sajttal azonban átlényegül, kerekebbé és kiadósabbá is válik, tökéletes belső fűtés téli estékre.

Az édes

Elég édes az magában is, minek még cukrozni? – kérdezhetnék azok, akik jobban szeretik a sós ízeket. Pedig ebben a kuglófban a vajjal és a liszttel olyan szépen egyesül a sült tök, hogy egyáltalán nem válik túl édessé. Remek teasütemény, de akár reggelire is adhatjuk gyerekeknek, illetve az uzsonnásdobozba is nyugodt lelkiismerettel becsomagolhatjuk. Energia, rost és vitamin egyszerre, a legjobb kombináció.

A svéd

Néha elgondolkodunk, vajon a stockholmi Hasselbacken étterem szakácsai tisztában voltak-e vele, micsoda hatással lesznek a jövő gasztronómiájára, amikor a legenda szerint elkészítették a helyről elnevezett első krumplit az 1700-as években. A sütőtök akkoriban még aránylag új dolognak számított Európában, szerencsére mostanra az egyik legkönnyebben hozzáférhető alapanyag Magyarországon. Mert a Hasselback sütőtök csodálatos étel, megéri a némileg több munkát, egészen ünnepi fogássá varázsolja az egyébként mára kissé hétköznapinak tartott zöldséget.

Az olasz

Bár nemzetközileg a bolognai változatot tartják a lasagne klasszikus megnyilvánulásának, ne felejtsük el, hogy Olaszország nagyobb része évszázadokon át egyáltalán nem a gazdagságáról volt híres, ezért a zöldségek jóval nagyobb szerepet játszottak (játszanak) a mindennapi étkezések során, mint a hús. A sütőtök elképesztően pozitív tulajdonságait csak még jobban felturbózza a spenót, szóval akár nevezhetnénk szuperlasagnének is ezt zöldséges változatot, ami nem mellékesen még vegetáriánus is.

A gombás

Mondhatni evidencia, hogy minden finomabb egy kis szarvasgombával megbolondítva, úgyhogy nyilván a sütőtökkel is csak jót tehet. Vasárnapi étkezéshez, ünnepi menüsorba is remekül illeszkedik ez a recept, húsokhoz különösen szépen simul az íze.

+1

Sokan gondolnak már a karácsonyra és az ajándékokra. Nem meglepő módon szerintünk a legeslegjobb ajándék az, amit meg lehet enni vagy inni, ha pedig házilag készült, hát még értékesebb. A fűszeres sütőtöklekvár tehát az egyik legjobb karácsonyi ajándék. Ha reciklált befőttesüvegekbe töltjük, és nem nagyon csomagoljuk, még környezetbarát is.


Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -