Boldog palacsintanapot!

Húshagyókedd a húsvét előtti 41. napra eső kedd, hamvazószerda előtti nap, és fontos szerepet játszik a népszokásokban, hiszen ez után indul a nagyböjt. Angliában ezen a napon a megmaradt lisztből, zsiradékból palacsintát sütöttek, így ez lett a palacsintanap. Olney-ban, egy kis faluban még 380 méteres palacsintasütős futást is rendeznek 16 éven felüli, főkötős nők számára. A futás helyett mi most inkább 5 különleges palacsintarecepttel ünneplünk.

A fehérjedús

A szokásos tojás és tej mellett ebben a palacsintában a vaj, a tejszín, a joghurt és a ricotta együtt biztosítja, hogy senki ne maradjon éhen. Picit munkásabb az elkészítése, mint a szokásos recepteké, cserébe gazdag, telt ízű, a citromnak köszönhetően mégis friss hatást kelt. Hétvégi brunchhoz tökéletes választás, az összes vendég szeretni fogja. RECEPT

A zöld

Egy palacsinta nemcsak édes lehet, zöldségekkel és sajttal is pompás verziót készíthetünk. Ebben a receptben zöldborsót és újhagymát használtunk, a borsó természetesen lehet fagyasztott is. Tipp: aki szereti a pesto ízvilágát, nyugodtan növelheti a bazsalikom mennyiségét. Aki pedig nem szereti a pesto ízvilágát, nyugodtan lecserélheti a bazsalikomot petrezselyemre. RECEPT

Az egészséges(ebb)

A zabliszt egyfajta titkos fegyver, hiszen láthatatlanul is jobbá, hasznosabbá tudja tenni az ételek jelentős részét. A karamellizált gyümölcsöknek köszönhetően pedig ebben a palacsintában összesen egy evőkanál cukorra van szükség, mégis csodásan édes és illatos lesz a végeredmény, garantáljuk. Ha nincs otthon zabliszt, ne aggódj, ha te darálod le a zabpelyhet, úgy is tökéletesen megfelel. RECEPT

Maradékból

Amennyiben még mindig van a hűtőben egy kicsi a hétvégi krumplipüréből, ez a te recepted. Csak némi liszt, olaj, tojás, újhagyma és fűszer kell hozzá, máris alkothatsz valami újat és finomat a maradék köretből. A bacon nem kötelező, de sokat dob az ízén. RECEPT

 

Sütőben

Ez az édes dutch baby változat is tartalmaz rendesen fehérjét, úgyhogy meglehetősen tartalmas fogás. Két serpenyőben készül, egy fent, egy lent. Ha nincs otthon fagyasztott szilva, de nagyon rákívántál, körtével is működhet, de ez esetben elég lesz egy evőkanál barna cukor a gyümölcsös raguhoz, esetleg egy kis fahéjjal vagy kardamommal mélyítheted az ízeket. RECEPT

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -