Az utóbbi években szerencsére több kutatás is napvilágot látott, amelyek szerint a depresszió és a szorongás valamelyest függ az étrendünktől, magyarul létezik depresszióellenes diéta. Számomra megdöbbentő módon nem tartalmazza a napi kétszer egy bögre prémium forrócsokit – de mutatom, hogy miket igen.

Depressziós vagy? Nézd meg, mit eszel!

Idén jelent meg az első olyan randomizált, kontrollált, azaz nagyon megbízható kutatás, amelynek során a depressziót diétával próbálták gyógyítani. Nem csupán megelőzni akarták a tüneteket, hanem már diagnosztizált depressziósoknak írtak elő étrendet – az eredmények pedig megmutatták, hogy a depresszióellenes étrendet követő csapat 12 hét elteltével lényegesen többet javult, mint a többiek. Ez nem annyira meglepő, hiszen az elmúlt években már sok kutatás foglalkozott az étrendünk és a hangulatunk kapcsolatával, mégis korszakalkotó, mert először sikerült kimutatni, hogy az étrend változtatásával a tünetek is javulnak.

Ebből tegyél többet a tányérra!

A kutatók 11 kulcsfontosságú élelmiszercsoport fogyasztásának növelését javasolták, azaz ha ezekből rendszeresen, heteken át többet eszünk, akkor javulni fog a hangulatunk. Mik ezek? Semmi különös, nem kell elrohannunk az egzotikus közértbe, a „szokásos” egészséges étrendről van szó csupán. Azaz, ha jobb kedvűek akarunk lenni, akkor együnk többet ezekből:

 

 1. teljes kiőrlésű gabonafélék (napi 5-8 adag)
 2. gyümölcs (3 adag/nap)
 3. zöldség (6 adag/nap)
 4. olajos magvak, dió, mogyoró (naponta egy marékkal)
 5. hüvelyesek (bab, borsó, sárgaborsó, lencse) (heti 3-4 alkalommal)
 6. sovány húsok (heti háromszor)
 7. csirke (heti kettő-háromszor)
 8. hal és/vagy tengeri herkentyűk (legalább heti kétszer)
 9. édesítetlen tejtermékek (napi 2-3)
 10. tojás (max heti 6 db)
 11. olívaolaj (3 evőkanál/nap)

Ebből pedig kevesebbet!

A depresszió kockázatát növeli, ha az ember rendszeresen az ajánlottnál többet eszik bizonyos ételekből – sajnos ezek között szerepel néhány, amik az adott pillanatban kifejezetten jót tudnak tenni az ember hangulatának, és nem is kell őket maradéktalanul kitiltani a házból. Arra azonban figyeljünk, hogy ne együnk belőlük rendszeresen, sokat. A fő hangulatrombolók a cukrozott gabonapelyhek, a finomított szénhidrátok, a gyorskaja, az olajban sült és a készételek, a feldolgozott húsok (felvágottak, májkrém és társai), na meg persze a cukros üdítők – azaz az ún. „tizenkétéves fiú-diéta” elemei: pizza, kóla, palacsinta. Ezekből max heti háromszor ehettek a kutatásban részt vevők.

Meg tudod csinálni?

Ha utálod a tojást, vagy csak nincs pénzed heti háromszor bélszínre, nem baj! Az összes hasonló étrendi tanácsra igaz, hogy nem csak akkor használ, ha tökéletesen száz százalékig betartod: ha egy-egy részét képes vagy beilleszteni az életedbe, valamennyi javulást azzal is el lehet érni. Az idézett kutatásban sem tudta az összes résztvevő pontról pontra betartani, a kutatók minden páciens esetében pontozták, hogy mennyire sikerült. Kiderült, hogy minden 10 százaléknyi eltérés az addigi diétától a jó irányba már mérhető javulást hozott a depressziós tünetekben.

Én azt javaslom, hogy gondold át az egyes pontokat és élelmiszercsoportokat – lehet, hogy több ponton már nem is kell változtatni, hiszen már úgyis így étkezel. Lehet, hogy lesznek, amiket nem fogsz tudni vagy nem szeretnél követni, mert mondjuk laktózérzékeny, vagy vegetáriánus vagy. Nem baj: választ ki azokat a pontokat, amiket hatalmas átszervezések nélkül is be tudsz építeni az étrendedbe. Napi egy marék mandula vagy mogyoró? Napi egy-két alma pár kocka sajttal? Szuper. Ha van kedved kísérletezni egyik-másik ételcsoporttal, új halas vagy babos recepteket kipróbálni, még jobb! Egy jó zöldségcurry vagy lencsesaláta? Jöhet!

Az egészséges étrend persze drágább, mint az egészségtelen. Kivéve, hogy… nem az. A tanulmány persze nem Magyarországon, hanem Ausztráliában készült, ahol más az éghajlat, és gyanítom, hogy könnyebben elérhető a friss hal, mindenesetre kiderült, hogy az átlag ausztrál heti 138 dollárt költ kajára, míg a javasolt diétát követő személyek heti 112 dollárt költöttek. Gyanítom, hogy ha a zöldség és a gyümölcs kategóriában a szezonális, helyi termékeket választjuk (azaz céklát és zellert veszünk a piacon, nem pedig zacskós jégsalátát a hiperben) akkor itthon sem ugrik az egekbe a depresszióellenes étrend ára – érdemes kipróbálni.

4,78/5 (9)

Kérjük, értékeljen

Előző cikkJÖN ÚJRA A MITISZOL!
Következő cikkCitromos, vajas sárgarépakrémes tészta
Több, mint egy évtizede dolgozom pszichiáterként és pszichoterapeutaként, majd táncterapeutaként. Lenyűgözően érdekesnek tartom a test és a lélek egységét és kölcsönhatásait, amelyeket az utóbbi években a modern idegtudományi kutatások is sorra igazolnak. Ide tartoznak az élményeink és testi egészségünk, vagy épp étrendünk és lelki egészségünk közötti kapcsolatok. Mostanában a kisgyerekes anyukák életét élem egészséges, gyorsan elkészíthető receptekkel, de rendes körülmények között a bonyolult csokis sütik rabja vagyok.