Együk magunkat boldogra sárga zöldségekkel

Ahogy a zöld színű alapanyagoknak megvan a maguk szerepe, úgy a sárga zöldségek is osztoznak bizonyos, nagyon is előnyös jellemzőkben, ezért érdemes külön odafigyelni rájuk. Ha fütyülni nem is tanulunk meg tőlük, de tele vannak C-vitaminnal, és remekül erősítik az immunrendszert.

Csípősen még jobb

Az egyik legjobb hír az édesburgonyával kapcsolatban, hogy már hazait is vehetünk belőle, mégpedig háromféle színben! Persze azért az is nagyon fontos, mert tele van rosttal, könnyen emészthető, hamar elkészül, és majdnem mindenki szereti. A C-vitamin mellett tartalmaz némi D-vitamint, vasat, magnéziumot és kalciumot is, szóval valódi szuperétel – ráadásként még a fogyásban is segíthet. Kell még valami? RECEPT

Legenda a tányéron

A sárgarépa az a zöldség, amelynek mindig mindenki hűtőjében ott kellene lennie. Minden levest feldob, tökéletes egészséges rágcsa, fantasztikus saláta-alapanyag és sütve is csodás. A szokásos jó tulajdonságok (rost, vitaminok, ásványi anyagok) mellett szintén fontos szerepe lehet a súlycsökkentő diétákban. A második világháborús brit pilóták mondjuk nem ettől céloztak olyan jól, az csak egy jól sikerült félrevezető kampány volt, ahogy fütyülni se tanít meg a répa, de valóban van látásjavító hatása. Gyömbérrel igazán nyerő páros! RECEPT

A jóféle menzakaja

Bár a sárgaborsó eredetileg egy zöld színű alapanyag, hiszen a zöldborsó szárításával jön létre, a végeredmény tökéletesen illik válogatásunkba. Mivel már nincs rajta a héja, könnyebben emészthető, viszont a szárítás megőrzi és biztonságosan tárolja a benne lévő vitaminokat és ásványi anyagokat. Ideális B-vitamin-forrás, a magnézium miatt jót tesz az izmoknak, és csökkenti a stressz-szintet is. Higgyétek el: a sárgaborsó-főzelék is lehet finom, csak egy kis édesburgonyás, paradicsomos, avokádós tuningra van szüksége. RECEPT

Nem pite ez a pite

Elnézést a buta szóviccért, de tényleg azt gondoljuk, hogy ez a pite aztán rendesen kitesz magáért. A félkilónyi édesburgonya üdvös hatásait a padlizsán és a kápia paprika csak fokozza, a tojás és a sajt pedig feltölti fehérjével, úgyhogy nemcsak egészséges, de nagyon tartalmas is. Egyszerűbb hétvégi fogásnak is pompás, ha nem nagy a család, talán még a másnapi ebédre is marad belőle. Márpedig ez a típusú étel másnap még finomabb, mert kellemesen összeérnek az ízei. RECEPT

Tésztával is lehet

A sárgarépának szüksége van némi főzésre, hogy megadja magát, de aztán gyönyörűen krémesíthető levesnek vagy szósznak is. Vajjal és citrommal pedig meglepően érdekes, könnyű tésztaöntet készíthető belőle. Szóval kiváló felhasználási lehetőség a kicsit kevésbé feszes, a hűtőben szomorkodó répák számára, hogy semmi ne vesszen kárba. RECEPT

 

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -