A 8 legfinomabb cukkinirecept minden alkalomra
Lila FügeTudtátok, hogy a cukkini tulajdonképpen gyümölcs és éretlenül esszük? Szuper recepteken keresztül meséljük el a történetét, hogy ne csak főzzük, de ismerjük is ezt a remek zöldséget. Izé, gyümölcsöt.
1. CUKKINILASAGNA BAZSALIKOMOS KESUSAJTKRÉMMEL
A cukkini Amerikából érkezett Olaszországba a 19. században, onnan terjedt el a világ többi részére, tehát nem véletlen, hogy a legtöbb nyelven megtartotta eredeti, a milánói kertészek által adott nevét. Remek tulajdonságainak köszönhetően akár egy teljesen szénhidrátmentes (vegán) lasagna főszereplője is lehet.
2. FOKHAGYMÁS-JOGHURTOS CUKKINIFŐZELÉK
Nyilván nem fogjuk ezentúl gyümölcsnek kezelni a cukkinit, de azért vicces, hogy a paradicsomhoz hasonlóan eredetileg ez a zöldség is egy másik család tagja a botanikában. Főleg akkor nehéz gyümölcsként tekinteni rá, amikor fokhagymával és joghurttal remek nyári főzeléket készítünk belőle.
3. TÖLTÖTT CUKKINI
A cukkini egyik remek tulajdonsága, hogy pompásan tölthető. Megpuhulva is megtartja formáját, semleges íze pedig végtelen mennyiségű lehetőséget tartogat a töltelék számára. Ehhez a recepthez nyugodtan vehetünk nagyobbacska cukkiniket és jól megpakolhatjuk őket.
4. SERPENYŐS CUKKINILEPÉNY
Mivel a cukkini vékonyra szeletelve elég hamar elkészül, tojásos lepényben is jól működik. Nyilván minél kisebb a cukkini, annál zsengébb és annál gyorsabban megsül. Ezzel a lepénnyel remekül növelhetjük a család zöldség bevitelét, alig észrevehető a kész lepényben.
5. CUKKINIFASÍRT
Kívül ropogós, belül krémes, zöldfűszeres, hidegen és melegen is finom, jól utazik – ráadásul vegetáriánus ez a gyorsan elkészülő, serpenyőben sülő fasírt recept. Szintén tökéletes rejtekhelye a zöldségeknek, a gyerekek is szeretni fogják.
6. SPENÓTOS CUKKINICURRY
Bár a cukkini csak jó száz éve terjedt el a világban, az egzotikus konyhákban is hamar megtalálta a helyét. Megfelelő körülmények között nagyon jó hozamokat tud produkálni, tehát még olcsó is, úgyhogy nem meglepő, hogy a currykben is jól szerepel.
7. CUKKINILASSI – HŰSÍTŐ NYERS LEVES
Nem mindenki tudja, de a cukkini nyersen is finom, főleg, ha zsenge, fiatal még. Az uborkához hasonlóan nagy melegben hideg krémlevesként is ehetjük, illetve ihatjuk. Hőkezelés nélkül még magasabb a potasszium és A vitamin tartalma, így nem csak hűsít, de táplál is.
8. NYERS ARANYCUKKINI-SALÁTA DINNYÉVEL, FETÁVAL
Az aranycukkini különösen zsenge és mivel a dinnyével tulajdonképpen rokonok, hát szinte természetes, hogy nem csak jól mutatnak együtt egy salátában, de finomak is. Tökéletes nyári fogás a nap bármelyik étkezésére.