Spóroljunk finoman – Megfizethető, eltartható és egyszerű ételek

Nem mindenki él úgy, hogy a zsebében van a havi bevásárlás összege, pláne, ha hétfőn bukta a munkáját. Nekik szeretnénk segíteni pár hasznos és egyáltalán nem szomorkás vagy puritán ötlettel.

Egy másik cikkben összesítettük, hogy a rendezett kamra, hűtő és fagyasztó segíti a mindennapokat. A menü megtervezése is nagyban segít pénzt és időt spórolni. Elég kitalálni és összeírni a heti menüt, majd a bevásárlás során ellenállni a listán nem szereplő termékeknek, mert jellemzően azok, amelyek ránk rohadnak, mint rám a fejes saláta.

Fűszerezés

Nagyon le vagyunk ragadva, amikor ízletes ételekre gondolunk, a hús és a cukor az első, ami beugrik, holott a citrom, a citromhéj, a fahéj, a csili, a gyömbér, a fokhagyma, a kapribogyó, a paradicsompüré, a szezámolaj, a közel- és a távol-keleti fűszerkeverékek egy tányér rizst is úgy megdobnak, hogy simán elvan vele az ember. Sőt egy jó fűszeres, kellőképpen lepirított tojásos rizs vagy pirított tészta örömforrásnak is beillik. Ezekhez a fogásokhoz a legnagyobb szívnyugalommal lehet megvásárolni a legalsó polcon, legbelül szomorkodó, két utolsó zacskó, saját márkás B rizst.

A pirítás is kiváló ízfokozó. A natúr zabpelyhet szárazon lepirítva egy füstös-illatos gabonát kapunk, a feldarabolt zöldségek lepirítva, majd levesnek megfőzve sokkal ízletesebb és gazdagabb végeredményt adnak, mint simán a főzővízbe hajítva.

Ha már fűszer: fokhagyma és tészta

Évekig éltem aglio, olio e peperoncino spagettin, nem lehet belekötni, fantasztikus költemény. Néha bővíthető egy kis rárottyantott paradicsompürével, kapribogyóval, olajbogyóval, halkonzervvel. Karanténban meg aztán végképp gátlástalanul büdösre fokhagymázhatja magát mindenki.

Készételt és feldolgozott élelmiszert tilos!

Ezek kivétel nélkül aránytalanul drágák, a többségük pedig adalékanyagokat is bőséggel tartalmaz, amire végképp nincs szükségünk. Egy racionálisan megtervezett menüben nincs keret készen vásárolt rágcsákra, felvágottakra, szénsavas üdítőitalokra és tasakos kényelmi termékekre – ráadásul ezek többsége üres kalória csupán. Ha valamelyiket kívánod, gondold át el tudod-e magad készíteni pár olcsó alapanyagból, vagy mivel lehet helyettesíteni.

Tejberizst például könnyű készíteni, itt egy leírás, a narancslikőrt és a vaníliát most ki lehet hagyni, bár ha éppen van otthon, mehet bele. Csipszek helyett pedig itt ez a sajtoskréker-recept, vagy rágcsának hasznosabbak a szervezet számára az olajos magvak. Ketchupot is lehet házilag készíteni, friss paradicsom helyett konzervből is jó lesz.

Az egész baromfi dicsősége

Egy kacsa egész héten kitart, ha nem egyben sültként dobjuk be az asztal közepére. Ehhez meg kell tanulni szétbontani, ami méreténél fogva nem nagy ördöngösség, számtalan videós segítséget találni hozzá. A melle rozéra sütve, majd finomra szelve akár hidegen is kiváló feltét, amivel 4 adag főzeléket le lehet fedni, a linken számtalan klasszikus és izgalmas főzelékünk van. A két combja zsírban konfitálva, kicsontozva, majd szendvicskrémnek a zsírjával összekeverve számtalan reggelit és vacsorát elvisz, az aprólék szintén konfitálható, vagy levest lehet belőle készíteni.

A kacsamell sütéséhez itt egy útmutató, itt pedig a combok konfitálását írjuk le bővebben.

A húsmentesség nagy előnye

Ha beüt az élet, sokat lehet spórolni a húsmentességgel. Feltétnek használhatunk hétperces tojást, levesekbe az ízek fokozására szárított gombákat, ragukba tömegnövelésre csicseriborsót, gyökérzöldségeket vagy lencsét. Vegán címkénk alatt számtalan tippünk van ízletes és állati alapanyagokat mellőző fogásokra.

Éljenek a halkonzervek!

Sokoldalúan felhasználható, kalóriadús fehérjeforrás, a legegyszerűbb megoldás ez a szendvicskrém. Vagy simán rá lehet fordítani egy paradicsomos tésztára.

Kenyérsütés

Ez a szendvicskenyérrecept rendkívül egyszerű, sokkal olcsóbb, és adalékmentes, ellenben a tartós-zacskós kenyerekkel. Ez pedig gluténmentes zabból készítve egy gluténmentes változat.

Müzli és granola helyett

A hajdina jó szolgálatot tehet ebben a kérdésben, ráadásul gluténmentes is. Percek alatt szuper ropogós betétet lehet készíteni belőle tejbe, joghurtba, sőt krémlevesekbe is, ráadásul tiszta befőttesüvegben akár két hétig tárolható.

1 bögre hajdinát elkeverünk 1 evőkanál cukorral vagy mézzel és 2 evőkanál olajjal. Habverővel kevergetve egy serpenyőben száraz ropogósra pirítjuk. Vékony rétegben sütőpapírra simítva 10 perc alatt elkészül 180 fokra előmelegített sütőben is, de ott is érdemes néha átforgatni.

Tetszett a recept?

- Mutass többet a szerzőtől -